Pyszna zupa z czosnku i ziemniaków.

składniki:
- 5 małych ziemniaków
- 2 cebule
- 5 - 8 ząbków czosnku
- 500 ml bulionu z warzyw
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz
- 100 ml smietanki kremówki
przyrządzanie:
- Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek obrać i większość ząbków pokroić na 2 – 3 części.
- W rondlu o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oliwy, zeszklić cebulę.
- Wrzucić ziemniaki i czosnek. Chwilę razem smażyć, poczym wlać wino, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości ziemniaków ok. 20 minut.
- Nieco wystudzić, zmiksować na gładką masę.
- Dodać bulion, przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku (ich liczbę należy dostosować do indywidualnego smaku).
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietankę, zagotować.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














