Pyszna zupa z czosnku i ziemniaków.
składniki:
- 5 małych ziemniaków
- 2 cebule
- 5 - 8 ząbków czosnku
- 500 ml bulionu z warzyw
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz
- 100 ml smietanki kremówki
przyrządzanie:
- Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek obrać i większość ząbków pokroić na 2 – 3 części.
- W rondlu o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oliwy, zeszklić cebulę.
- Wrzucić ziemniaki i czosnek. Chwilę razem smażyć, poczym wlać wino, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości ziemniaków ok. 20 minut.
- Nieco wystudzić, zmiksować na gładką masę.
- Dodać bulion, przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku (ich liczbę należy dostosować do indywidualnego smaku).
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietankę, zagotować.