Prosta i co najważniejsze zdrowa zupa z czerwonej soczewicy i kalafiora!
[caption id="attachment_205009" align="aligncenter" width="600"]
OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]składniki:
- czerwona soczewica - 3/4 szklanki
- por pokrojony - 1/2 szklanki
- sos pomidorowy - 2-3 łyżki
- śmietana - 4 łyżki
- sol, pieprz i przyprawa warzywana
- kalafior - 1 główka
- czosnek - 2-3 ząbki
- marchewka mała - 1 sztuka
- seler naciowy - 1 łodyga (mała)
przyrządzanie:
- Wszystkie warzywa, (oprócz kalafiora) bez krojenia wrzucamy do garnka i wraz soczewicą, przyprawami gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy tzw żyrafą lub w blenderze dodając śmietanę.
- Kalafior gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy pokrojony do zmiksowanej zupy tuż przed podaniem. Możemy posypać natką pietruszki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














