Prosta i co najważniejsze zdrowa zupa z czerwonej soczewicy i kalafiora!
[caption id="attachment_205009" align="aligncenter" width="600"]
składniki:
- czerwona soczewica - 3/4 szklanki
- por pokrojony - 1/2 szklanki
- sos pomidorowy - 2-3 łyżki
- śmietana - 4 łyżki
- sol, pieprz i przyprawa warzywana
- kalafior - 1 główka
- czosnek - 2-3 ząbki
- marchewka mała - 1 sztuka
- seler naciowy - 1 łodyga (mała)
przyrządzanie:
- Wszystkie warzywa, (oprócz kalafiora) bez krojenia wrzucamy do garnka i wraz soczewicą, przyprawami gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy tzw żyrafą lub w blenderze dodając śmietanę.
- Kalafior gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy pokrojony do zmiksowanej zupy tuż przed podaniem. Możemy posypać natką pietruszki.