Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Dzisiaj podajemy przepis na kolejną potrawę. Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
składniki:
Składniki na zakwas:
- 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
- 2 szklanki wody – przegotowanej, przestudzonej
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałki (najlepiej pajdka) chleba razowego
- 2 liście laurowe
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g białej kiełbasy
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- sól
- majeranek
- chrzan (ze słoika) do smaku
- jajko na twardo
przyrządzanie:
Zakwas:
- Do naczynia wsypujemy mąkę i zalewamy dwiema szklankami przestudzonej, przegotowanej wody.
- Dodajemy kilka ząbków czosnku i dwa liście laurowe.
- Całość mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Zupa:
- Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy kiełbasę i boczek.
- Gotujemy ok. 20 minut.
- Wyjmujemy mięso, boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy.
- Do garnka dodajemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie wlewamy zakwas i wrzucamy podsmażony boczek.
- Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut.
- Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą.
ZOBACZ: Wielkanocna sałatka z rukolą i rzodkiewką