Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Żurek na wielkanocny stół

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Dzisiaj podajemy przepis na kolejną potrawę. Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. 

Żurek_w_chlebku

składniki:
Składniki na zakwas:  

  • 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 szklanki wody – przegotowanej, przestudzonej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałki (najlepiej pajdka) chleba razowego
  • 2 liście laurowe
    Zupa:
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g białej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • majeranek
  • chrzan (ze słoika) do smaku
  • jajko na twardo

przyrządzanie:

Zakwas:

  • Do naczynia wsypujemy mąkę i zalewamy dwiema szklankami przestudzonej, przegotowanej wody.
  • Dodajemy kilka ząbków czosnku i  dwa liście laurowe.
  • Całość  mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Zupa:

  • Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy kiełbasę i boczek.
  • Gotujemy ok. 20 minut.
  • Wyjmujemy mięso, boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy.
  • Do garnka dodajemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  • Następnie wlewamy zakwas i wrzucamy podsmażony boczek.
  • Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą.

 

ZOBACZ: Wielkanocna sałatka z rukolą i rzodkiewką