Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Żurek na wielkanocny stół

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Dzisiaj podajemy przepis na kolejną potrawę. Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. 

Żurek_w_chlebku

składniki:
Składniki na zakwas:  

  • 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 szklanki wody – przegotowanej, przestudzonej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałki (najlepiej pajdka) chleba razowego
  • 2 liście laurowe
    Zupa:
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g białej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • majeranek
  • chrzan (ze słoika) do smaku
  • jajko na twardo

przyrządzanie:

Zakwas:

  • Do naczynia wsypujemy mąkę i zalewamy dwiema szklankami przestudzonej, przegotowanej wody.
  • Dodajemy kilka ząbków czosnku i  dwa liście laurowe.
  • Całość  mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Zupa:

  • Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy kiełbasę i boczek.
  • Gotujemy ok. 20 minut.
  • Wyjmujemy mięso, boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy.
  • Do garnka dodajemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  • Następnie wlewamy zakwas i wrzucamy podsmażony boczek.
  • Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą.

 

ZOBACZ: Wielkanocna sałatka z rukolą i rzodkiewką