- 3/4 l zakwasu na żurek
- 20 dag wędzonki
- 3/4 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- pęczek włoszczyzny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
Wędlinę i włoszczyznę ugotować w 2 l wody z przyprawami. Przecedzić, dodać żur i czosnek roztarty z solą. Zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną, wsypać majeranek.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













