- 1 litr rosołu
- 500 ml żurku
- 10 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 30 dag szynki lub chudej kiełbasy
- 1 łyżka mąki
- majeranek
- sól
- pieprz
- jajka na twardo
Zagotować rosół, wlać do niego żurek. Zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Wędlinę pokroić w kostkę średniej wielkości, obrane jajka na nieduże cząstki. Wędlinę i jajka przełożyć do miseczek. Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do zupy. Żurek gotować przez około 2 minuty. Gorący nalewać do miseczek i natychmiast podawać.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













