Trudno nam sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku. W pamięci mamy smak i zapach tego, przygotowywanego przez babcię i mamę. Chcielibyśmy kultywować tradycję, obawiamy się jednak, że nie dorównamy oryginałowi. Marka KNORR oferuje nam cudowny przepis na Żurek!
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbaską
- 1 torebka Żurku KNORR,
- 1 biała kiełbasa,
- 1 cebula,
- 2 ugotowane w mundurku ziemniaki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 mini kostka pieprz lub majeranek KNORR
Przygotowanie:
Kiełbasę, ziemniaki, cebulę pokroić w plasterki. Zupę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Na gorącym oleju podsmażyć ziemniaki na złoto, odłożyć na bok. Następnie podsmażyć kiełbasę i cebulę. Do żurku dodać rozkruszona mini kostkę KNORR i zagotować. Dodatki rozłożyć na talerze i zalać gotowym żurkiem, posypać natką.