Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

PENNE Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

PENNE Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

EKSPRESOWA zapiekanka warzywna z serem!

EKSPRESOWA zapiekanka warzywna z serem!

Ekspresowe ciasto drożdżowe z kardamonem

Ekspresowe ciasto drożdżowe z kardamonem

Energetyczna owsianka śniadaniowa

Energetyczna owsianka śniadaniowa

MAŁŻE DUSZONE W SOSIE PIWNYM

MAŁŻE DUSZONE W SOSIE PIWNYM

CHIPSY z gruszki plus cynamon i kardamon! UZALEŻNIAJĄCE!

CHIPSY z gruszki plus cynamon i kardamon! UZALEŻNIAJĄCE!

CAMEMBERT w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

CAMEMBERT w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Frytki z AWOKADO!

Frytki z AWOKADO!

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Idealny kompot do obiadu

Idealny kompot do obiadu

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Sałatki z mięsem – 10 najlepszych przepisów

Sałatki z mięsem – 10 najlepszych przepisów

Grzanki z serem z patelni – bardzo szybkie śniadanie

Grzanki z serem z patelni – bardzo szybkie śniadanie

Biała herbata z suszonymi malinami

Biała herbata z suszonymi malinami

Bób wszystko co musisz wiedzieć !

Rozpoczęcie lata i wszyscy zacierają tylko ręce dla bobu. Czas na sezon bobu uważamy za otwarty. Na rynkach i w sklepach możemy zobaczyć jego pierwsze wystawy. To najlepszy czas, ponieważ świeży i młody bób smakuje najlepiej i ma najwięcej witamin. Sprawdź jakie jeszcze ciekawostki kryje w sobie ta roślina strączkowa.

  1. Bomba witaminowa

Bób jest pełen witamin i minerałów. Warto go jeść, ponieważ ma pozytywne działanie na pracę naszego całego organizmu. Jeśli się zastanawiasz, czy w ciąży również możesz jeść bób, to odpowiedź brzmi: tak. Ma on w sobie Kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Wystarczy, że zjemy 100 gramów tego produkty, a pokryjemy naszą dobową dawkę kwasu foliowego.

  1. Przygotowanie nie jest trudne

Przygotowanie bobu nie powinno nikomu sprawiać problemów. Należy zagotować i posolić wodę. Możemy dać więcej soli niż zawsze, ponieważ bób nie wchłania dłużej ilości wody i często jest niesłony. Gotujemy bób od 8 do 10 minut. Po tym czasie powinien być już gotowy. Im młodszy bób, tym dłużej należy go gotować.