Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Frytki z AWOKADO!

Frytki z AWOKADO!

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Idealny kompot do obiadu

Idealny kompot do obiadu

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Sałatki z mięsem – 10 najlepszych przepisów

Sałatki z mięsem – 10 najlepszych przepisów

Grzanki z serem z patelni – bardzo szybkie śniadanie

Grzanki z serem z patelni – bardzo szybkie śniadanie

Biała herbata z suszonymi malinami

Biała herbata z suszonymi malinami

Kawa z kardamonem – aromatyczna i pobudzająca do działania

Kawa z kardamonem – aromatyczna i pobudzająca do działania

Migdałowe smoothie z bananem – moc energii na początek dnia

Migdałowe smoothie z bananem – moc energii na początek dnia

Zupa krem ziemniaczany z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i kurkumy

Zupa krem ziemniaczany z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i kurkumy

Jak piec buraki w piekarniku? 3 proste wskazówki!

Jak piec buraki w piekarniku? 3 proste wskazówki!

Spód do tarty z kaszy jaglanej

Spód do tarty z kaszy jaglanej

Carpaccio z buraka z serem feta, rukolą i słonecznikiem

Carpaccio z buraka z serem feta, rukolą i słonecznikiem

Owsianka cynamonowo-jabłkowa

Owsianka cynamonowo-jabłkowa

Maślane ciastka z orzechami

Najlepsze maślane ciastka z orzechami, które wykonacie w dosłownie kilkanaście minut!

składniki:

  • 200 g masła naturalnego
  • 500 g maki pszennej
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany DODATKOWO :
  • 200 g orzechów ziemnych bez soli ( lub innych )
  • 50 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła

przyrządzanie:

  • 1. Zimne masło kroimy w kostkę, na stolnicę przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy, elastyczne, kruche ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, posypując je mąką i wycinamy foremką ciasteczka które układamy na blaszce do pieczenia.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i orzechy, ogrzewamy mieszając, następne wlewamy śmietankę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż powstanie karmel z orzechami
  • 3. Na ciastka rozkładamy po łyżeczce ciepłych orzechów ( nie dopuszczamy do zastygnięcia masy karmelowej ponieważ stwardnieje ).
    Ciastka pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 % C.
    Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w pojem pojemniku.