Chipsy nie muszą być przygotowane wyłącznie z ziemniaków. Możesz zrobić chipsy owocowe, z buraków, selera, czy marchewki. Tym razem przygotowaliśmy pyszne i zdrowe chipsy z jarmużu. Zobacz i zrób takie w swoim domu!
składniki:
- jarmuż
- oliwa z oliwek
- papier do pieczenia
- wybrana mieszkanka przypraw (pieprz, rozmaryn, papryka chilli, lubczyk, majeranek)
przyrządzanie:
- Nastaw piekarnik na 150 stopni.
- Jarmuż umyj i osusz. Każdy liść posmaruj oliwą z oliwek i posyp wybranymi przyprawami.
- Ułóż liście na papierze do pieczenie (wcześniej również posmaruj papier oliwą z oliwek).
- Piecz przez około 5-6 minut. Uważaj! Jarmuż bardzo szybko czernieje. Idealne chipsy są chrupkie i zielone.
Zobacz również: Domowe chipsy z jabłka i gruszki