Jak urozmaicić tradycyjny omlet? Oto sposób - dodaj pomidorów i bazylii! Aż trzeba spróbować!
składniki:
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
- 1/2 pomidora
- 1 łyżka masła
- mała garstka startego sera cheddar
- spora szczypta pieprzu
- listki świeżej bazylii
przyrządzanie:
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, wodę i odstawiamy.
- Pomidor parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy na małe płaskie kawałeczki.
- Duże liście bazylii szatkujemy na mniejsze.
- Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy pół łyżki masła i czekamy aż się roztopi.
- Na patelnię wrzucamy pomidorki i chwilkę podsmażamy. Jajka w misce roztrzepujemy na jednolitą masę.
- Na patelnię dodajemy resztę masła i dokładnie je rozprowadzamy. Wrzucamy bazylię. Wlewamy masę jajeczną i rozprowadzamy ją po patelni.
- Czekamy aż omlet zetnie się od spodu i dodajemy przyprawy oraz starty ser cheddar. Potrząsamy patelnią żeby omlet nie przywarł do dna.
- Smażymy jeszcze chwilkę, składamy na pół i zdejmujemy z patelni przy pomocy łopatki.