Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Szarlotka tatrzańska

To najprostszy, a zarazem najbardziej efektowny przepis na szarlotkę. Idealna sama w sobie, jeszcze lepsza w towarzystwie lodów waniliowych. Nie wymaga nawet gotowania jabłek! Nie ma lepszego i prostszego sposobu na rewelacyjny jesienny deser, którym zachwycisz nawet najwybredniejszych smakoszy!

   

czas: 80 minut

składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe żółtka lub 1 duże
  • 110 g masła
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  •  1,5 kg jabłek, najlepiej odmiany szara reneta, antonówka lub cox
  • cukier (około 4 łyżek),
  • cynamon (około 2 łyżeczek)

przyrządzanie:

 Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Masło i śmietana muszą być zimne.

Następnie z 1/3 uformować wałek i włożyć go do zamrażalnika.

Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkować tak, by wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm. By ułatwić sobie pracę można umieścić je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i dopiero wówczas zacząć wałkować.

Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i podpiekać około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

W tym czasie brać jabłka i pokroić w cienkie plasterki (łatwo zrobić to za pomocą robota kuchennego lub przystawki do maszynki do mielenia), można też  zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki.

Dodać cukier i cynamon do smaku.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, docisnąć ręką by wyrównać i pozbyć się pęcherzyków powietrza, a na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto na największych oczkach tarki.

Piec około 60 minut temperaturze 170 stopni grzałka góra – dół, bądź 160 stopni z włączonym termoobiegiem

Smacznego!

DSC00884

 

 

uwagi:
Ważne, by do ciasta użyć właśnie mąki krupczatki. To ona nada mu wyjątkową kruchość i delikatność.