Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Włoskie gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą

Włoskich potraw ciąg dalszy! Małe kuleczki, podobne do polskich kopytek, czyli GNOCCHI! Dzisiejsza propozycja podania tej potrawy dodatkowo zawiera pyszny sos pomidorowy!

gnocchi-493522_1280

składniki:
Gnocchi:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g mąki
  • jajko
  • sól
  Sos:
  • 1 puszka pomidorów w puszcze (pokrojonych)
  • 1 opakowanie mozarelli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka masła
       

przyrządzanie:

  •  Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut.
  • Odcedzamy ziemniaki i obieramy ze skórki, po czym ścieramy na prasce do ziemniaków.
  • Dodajemy mąkę i sól. Robimy w masie dołek i wlewamy w do niego roztrzepane jajko.
  • Szybko wyrabiamy ciasto.
  • Formujemy niewielkie kluseczki i odciskamy na nich widelcem małe wgłębienia.
  • Gotujemy około 4-5 w osolonej wodzie.
  • Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę z drobno posiekanym czosnkiem.
  • Pomidory razem z przyprawami blendujemy na płynną masę.
  • Wlewamy pomidory na patelnię i gotujemy razem z cebulą i czosnkiem.
  • Dodajemy do sosu pokrojoną mozzarellę i gotujemy króciutko (mniej niż 1 minuta).
  • Polewamy kluski sosem i ozdabiamy listkami bazylii.

 

Zobacz też: Risotto z buraczkami