Zapiekanka to bardzo proste danie, które zawsze się udaje. Przygotujesz je w krótkim czasie i możesz wykorzystać resztki jedzenia. Dzisiaj polecamy zapiekankę ziemniaczaną z serem. Skusisz się?
składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 18%
- 10 dag sera
- 1 jajko
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- świeże zioła
przyrządzanie:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
- Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy boczek pokrojony w kostkę, czosnek, sól i pieprz.
- Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na dno układamy ziemniaki pocięte w plastry, a na wierz podsmażony boczek, cebulkę i czosnek.
- Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty i polewamy zapiekankę.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
- Dekorujemy pomidorem pokrojonym w kostkę i świeżymi ziołami.