Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

2 strasznie smaczne pomysły na menu na przyjęcie Halloween

Od kilku lat w przeddzień Zaduszek w wielu polskich domach organizowane są wyjątkowe zabawy. Do zaaranżowanych na wzór zamku hrabiego Drakuli wnętrz przybywają goście przebrani za wampiry lub inne upiorne postacie. Wszyscy opowiadają sobie straszne historie lub oglądają ulubione horrory, zajadając się przygotowanymi na tę okazję oryginalnymi smakołykami.

Fot. materiały prasowe Dan Cake

Menu rodem z horroru

Skoro już przy stole jesteśmy, to warto pomyśleć też o jego wyglądzie. Może na dnie szafy mamy stary, nieużywany obrus, który będzie idealny do przygotowania wyjątkowego nakrycia na stół. Wystarczy go odrobinę spruć na brzegach, następnie zabarwić pomarańczowym barwnikiem do ubrań i na koniec ozdobić czerwonymi kleksami na wzór kropli krwi. Z takim „podkładem” idealnie będą się komponować papierowe talerze i kubki w pomarańczowo-czarnym kolorze. Lampiony w kształcie ludzkich czaszek dodadzą posępnego uroku każdej kolacji spędzonej przy takim stole, podobnie zresztą jak „wychodzące” tu i ówdzie spod talerzy pająki z papierowego konfetti.

– Aranżacja wnętrza na Halloween jest niezwykle istotna, ale jak w przypadku każdego przyjęcia szczególnie ważne jestdopasowane do okazji. Tutaj rzecz jasna mowa o „upiornym menu” – mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia. – Miąższ z wydrążonej na przygotowanie lampionu dyni wykorzystajmy do przygotowania pysznej sałatki. Pokrojoną w kostkę dynię posypaną solą, pieprzem, brązowym cukrem i polaną oliwą wkładamy do piekarnika na 20 minut do temp. 250 stopni. W międzyczasie miseczkę wykładamy liśćmi szpinaku, na których następnie kładziemy upieczone kawałki dyni, plastry sera pleśniowego, posypujemy pokruszonymi orzechami pinii, polewamy wszystko sosem sałatkowym na bazie octu balsamicznego, oliwy i aromatycznych ziół. Taka przekąska w połączeniu z Chlebem bawarskim firmy Dan Cake Polonia będzie idealna na sam początek halloweenowej zabawy.

Czytaj dalej!