Trzy pysznie proste desery ze śliwką w roli głównej. Koniecznie przetestujcie i zachowajcie smak lata w słodkich deserach.
DŻEM BANANOWO – ŚLIWKOWY
3 banany (ok. 300 gr)
700 gr jabłek papierówek – obranych, bez gniazdek
250 gr cukru
1 konfitur-fix
- 1.
- Jabłka pokroić najpierw w plastry, później w małą kostkę do dużej miski, wypełnionej zimną wodą. Banany obrać i również pokroić w małe kostki. Pokrojone i odcedzone owoce zważyć, w sumie ma ich być 1 kg.
- 2.
- Całość owoców włożyć do dużego garnka, wsypać cukier i konfitur-fix, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, co chwilę mieszając i gotować przez 3 minuty, ciągle mieszając.
- 3.
- Gorącym dżemem napełnić umyte, wypłukane zimną wodą oraz wysuszone słoiki. Zakręcić zakrętką oraz postawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.