Arbuz najlepiej smakuje w letnie popołudnia. Oto 3 proste i sprawdzone przepisy, na napoje orzeźwiające z wykorzystaniem tego owocu!
Lemoniada z arbuza (cytryna i mięta)
Składniki:
- 6 filiżanek kostek arbuza, bez pestek
- 4 szklanki zimnej wody
- 3/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 2/3 filiżanki cukru pudru (mniej lub więcej do smaku)
- lód i świeża mięta – przy podawaniu
Włóż arbuza do blendera i blenduj.
W dużym dzbanku wymieszaj wodę, sok z cytryny i cukier i mieszaj aż cukier się rozpuści. Wlej mieszankę do arbuza. Wymieszaj z lodem i miętą (naprzemiennie dodaj lodu i mięty, bezpośrednio do pojedynczych filiżanek i wlej lemoniadę). Przechowuj w lodówce.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















