Trudno odmówić sobie bułeczki z chlebem i masłem. Na śniadanie, przed obiadem, na kolacje. Czy wiedziałaś, że biały chleb to puste kalorie? Pszenicy nie można już dziś uznać za pokarm zdrowy i odpowiedni dla wszystkich. Nawet ekologiczna czy pełnoziarnista jest obecnie wysoce zmodyfikowaną hybrydą. Zawiera zbyt wiele glutenu. Oto 4 powody, dla których powinno się na zawsze zrezygnować z białego pieczywa!
NAŁADUJESZ SIĘ CHEMIĄ!
Wśród tych najbardziej szokujących składników znajdziecie wybielacz – dwutlenek chloru – który jest szeroko stosowany w celu nadania mące białego koloru. Kwas L-askorbinowy (E300) o spulchniającym działaniu, chlorowodorek L-cysteiny (E920),mąka sojowa, emulgatory i konserwanty – czy naprawdę masz na nie ochotę? W produkcji białych chlebów mają również zastosowanie różne barwniki (np. karmel), środki aromatyzujące oraz odkwaszające oraz spulchniacze. Jeśli zastanawiasz się dlaczego po zjedzeniu kanapek męczy cię zgaga, wzdęcia czy bóle żołądka, to właśnie poznałaś winowajców.