Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

4 SMACZNE DANIA Z UŻYCIEM PAPRYKI

Papryka to warzywo, które nie tylko pięknie wygląda na talerzu ale i ma wiele właściwości. Przedstawiamy 4 proste przepisy na dania z papryką w roli głównej.

 

HEALTHY-Spanish-Quinoa-Stuffed-Peppers-10-ingredients-packed-with-protein-and-fiber-and-SO-flavorful-vegan-glutenfree-recipe-healthy-dinner

PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM

  • 1 cebula cukrowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
Faszerowane papryki
  • 6 papryk
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej
  • 2 szklanki (500 ml) bulionu wołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3/4 szklanki (150 g) ryżu
  • 1 mała puszka (1/2 szklanki) czerwonej lub czarnej fasoli
  • 1 świeża kukurydza (lub mała puszka)
  • 100 g tartego sera

 

 

  • Przygotować marynatę: cebulę i czosnek obrać, papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką oczyścić z nasion i jasnych włókien. Pokroić na mniejsze części i razem z pozostałymi składniki marynaty zmiksować wszystko na pastę (w małym malakserze lub blenderze).
  • Mięso wymieszać z marynatą i zostawić do ocieplenia (lub dłużej, np. na całą noc w lodówce).
  • Ściąć górę papryk, środek wydrążyć, oczyścić i posolić.  Nożem obkroić ziarna ze świeżej kukurydzy.
  • Nastawić piekarnik na 190 st. C. Na dużej patelni (o średnicy min. 28 cm) rozgrzać oliwę i na dużym ogniu równomiernie obsmażyć zamarynowane mięso aż zmieni kolor na szary. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do podsmażonego mięsa dodać passatę pomidorową, wymieszać i zagotować. Dodać gorący bulion i sos sojowy a następnie ryż (surowy), odcedzoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wymieszać i zagotować, gotować jeszcze przez 3 minuty mieszając co jakiś czas. Łyżką wazową ostrożnie nałożyć gorący farsz do papryk. Papryki przykryć odkrojoną częścią i wstawić do piekarnika na 45 minut.

 

 

CZYTAJ DALEJ >>>