Papryka to warzywo, które nie tylko pięknie wygląda na talerzu ale i ma wiele właściwości. Przedstawiamy 4 proste przepisy na dania z papryką w roli głównej.
PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM
- 1 cebula cukrowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
Faszerowane papryki
- 6 papryk
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej
- 2 szklanki (500 ml) bulionu wołowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3/4 szklanki (150 g) ryżu
- 1 mała puszka (1/2 szklanki) czerwonej lub czarnej fasoli
- 1 świeża kukurydza (lub mała puszka)
- 100 g tartego sera
- Przygotować marynatę: cebulę i czosnek obrać, papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką oczyścić z nasion i jasnych włókien. Pokroić na mniejsze części i razem z pozostałymi składniki marynaty zmiksować wszystko na pastę (w małym malakserze lub blenderze).
- Mięso wymieszać z marynatą i zostawić do ocieplenia (lub dłużej, np. na całą noc w lodówce).
- Ściąć górę papryk, środek wydrążyć, oczyścić i posolić. Nożem obkroić ziarna ze świeżej kukurydzy.
- Nastawić piekarnik na 190 st. C. Na dużej patelni (o średnicy min. 28 cm) rozgrzać oliwę i na dużym ogniu równomiernie obsmażyć zamarynowane mięso aż zmieni kolor na szary. Doprawić solą i pieprzem.
- Do podsmażonego mięsa dodać passatę pomidorową, wymieszać i zagotować. Dodać gorący bulion i sos sojowy a następnie ryż (surowy), odcedzoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wymieszać i zagotować, gotować jeszcze przez 3 minuty mieszając co jakiś czas. Łyżką wazową ostrożnie nałożyć gorący farsz do papryk. Papryki przykryć odkrojoną częścią i wstawić do piekarnika na 45 minut.