Koniec wiosny i początek lata to idealny czas, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce.
O tym, które z nich są najcenniejsze dla zdrowia i pomogą zadbać o szczupłą sylwetkę mówi Joanna Sobczak, dietetyk Naturhouse.
Truskawki na diecie
Uwielbiamy truskawki za ich zapach, smak i wygląd. Jednak przede wszystkim warto je docenić za liczne walory prozdrowotne. To bowiem prawdziwy skarb na talerzu. – Zawierają mnóstwo witaminy C, więcej nawet niż cytrusy, a także szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Truskawki są nieocenionym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz manganu. Znane są też z właściwości antynowotworowych z uwagi na obecność kwasu elagowego, bakteriobójczych – dzięki fitocydom oraz dietetycznych, ponieważ 100 gram truskawek to tylko 35 kcal. Dodatkowo, z uwagi na dużą zawartość błonnika i związków mineralnych, usprawniają pracę jelit – mówi Joanna Sobczak, dietetyk z Naturhouse. To jednak nie wszystko! Truskawki mają w swoim składzie m.in.: bromelinę – enzym ułatwiający spalania tłuszczów i węglowodanów, fruktozę oraz bardzo dużą ilość wody, która przyczynia się do oczyszczenia organizmu.