Koniec wiosny i początek lata to idealny czas, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce.
Szparagi dla przyszłych mam
W czerwcu wśród warzyw zdecydowanie królują szparagi. Są one cennym urozmaiceniem diety z uwagi na zawartość witamin A i C, potasu, błonnika oraz kwasu foliowego, który pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia i jest szczególnie zalecany kobietom planującym zajść w ciąże. Szparagi zawierają również duże ilości białka – glutationu, pomocnego w profilaktyce chorób nowotworowych i Alzheimera. W zielonych łodyżkach znajduje się inulina należąca do grupy węglowodanów, niezbędna do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















