Przewodnik dla alergików, nie gustujących w jajkach lub dla ciekawskich. Dzisiaj prezentujemy zamienniki jajek w potrawach. Chcesz upiec ciasto a w liście składników widnieje – jajko? Mamy patent jak obejść tą sytuację!
ZAGĘSZCZENIE
Jeśli chcemy zagęścić sos, placek czy inną potrawę – w przepisie jako zagęstnik widnieje jajko – nie wszystko stracone. Zamiast jajka można użyć – puree z bananów, mleka sojowego, budyniu sojowego. 1 jajku odpowiada 50 gramów tofu, 6 łyżek stołowych wody plus 1 łyżeczka mączki z chleba świętojańskiego.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















