Zbliża się Wielkanoc, w związku z tym duże ilości jajek zagoszczą na naszych stołach. Jest to taki element menu, które zahacza o wiele tematów. Jedni mówią, że jajka są znakomite podczas diety odchudzającej. Inni ciągle straszą szkodliwym cholesterolem. Kucharze zaś przygotowują nam coraz to pyszniejsze jajeczne wynalazki. Oto 7 faktów o JAJKACH, które koniecznie warto wiedzieć!
Zobacz też: Jajka po benedyktyńsku na grzankach
5. Milion pomysłów na wykorzystanie w kuchni
Jajko jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Można je wykorzystać na miliony sposobów i nigdy się nie znudzi. Świetnie sprawdzi się szczególnie jako:
– jajecznica – Jajecznica z łososiem
– jajko sadzone – Jajko sadzone z parmezanem na grzance
– jajko na miękko – Sałatka z boczkiem i jajkiem
– jajko na twardo – Sałatka z jajkiem i roszponką
– omlet – Puszysty omlet z warzywami
– jajko w koszulce – Jajko w koszulce – jak je zrobić?
– jajko po benedyktyńsku – Jajka po benedyktyńsku na grzankach
Na kolejnej stronie więcej o jajkach!