Pomidory są znakomitym motorem napędowym dla naszego organizmu! Zapewniają niesamowite korzyści odżywcze. Są bogate w witaminy A, C, K, witaminę B6, potas, kwas foliowy, tiaminy, magnez, niacynę, miedź i fosfor, które są niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Jedną z najważniejszych rzeczy w pomidorach jest naturalnie niska zawartość cholesterolu, tłuszczów nasyconych, sodu i kalorii. Pomidory są świetne na kanapkę, do sałatek, sosów, czy koktajli! Poznaj dokładnie 9 zdrowotnych korzyści płynących z jedzenia pomidorów!
Zobacz też: Ostre risotto z pomidorami i mięsem mielonym
2. Pomagają w walce z rakiem
Według badań opublikowanych w “Journal of the National Cancer Institute”, jedzenie większej ilości pomidorów może pomóc w walce z rakiem prostaty. Pomidory zmniejszają też ryzyko innych nowotworów, takich jak rak żołądka, płuc, rak szyjki macicy, gardła, jamy ustnej, jelita grubego, odbytnicy, przełyku, czy rak jajników. To dlatego, że pomidory są bogate w najlepszy przeciwutleniacz – likopen. Jeśli chcesz wzmocnić antynowotworowe działanie pomidorów, podawaj je z oliwą z oliwek.
Na kolejnej stronie zobacz więcej!