- 1,5 kg cielęciny
- 10 dag wędzonego boczku w plastrach
- 10 listków laurowych
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 10 dag śmietany kremówki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Cielęcinę umyć i osuszyć. Rozetrzeć ziarna gorczycy. Natrzeć solą, pieprzem i gorczycą mięso. Ułożyć na nim plastry boczku, a następnie położyć na blachę. Wsunąć pod spód listki laurowe. Całość lekko ściągnąć sznurkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec półtora godziny w temp. 200 st. Po 30 minutach pieczenia mięso polać 2 szklankami wody, a potam co jakiś czas polewać powstałym sosem. Wyjąć z piekarnika a sos przetrzeć przez sitko. Rozprowadzić mąkę w śmietanie, zagęścić sos. Podawać z mięsem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













