Przepyszne zapiekane truskawki z sosem śliwkowym. Przepis kulinarny i składniki, przygotowane na 4 porcje.
Przygotowanie truskawek:
- Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Następnie dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
- Całość łączymy z truskawki bez szypułek HORTEX odsączonymi z nadmiaru soku powstałego podczas rozmrażania owoców.
- Tak przygotowane przekładamy do jedno-porcjowych naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C do momentu delikatnego zapieczenia i całkowitego ścięcia jajek.
Przygotowanie śliwek:
- Rozmrożone śliwki bez pestek HORTEX mieszamy z syropem klonowym i śliwowicą.
- Podgrzewamy uważając aby owoce nie skarmelizowały.
Składniki
- Mrożonka truskawki bez szypułek HORTEX – 1 opakowanie
- Jajka – 3 szt.
- Śmietana słodka 30% – 4 łyżki
- Cukier puder – 4 łyżki
- Mrożonka śliwki bez pestek HORTEX – 1/2 opakowania
- Syrop klonowy – 2 łyżki
- Śliwowica – 1 łyżka
- Masło do smarowania foremek
- Listki świeżej mięty
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













