Przepyszne zapiekane truskawki z sosem śliwkowym. Przepis kulinarny i składniki, przygotowane na 4 porcje.
Przygotowanie truskawek:
- Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Następnie dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
- Całość łączymy z truskawki bez szypułek HORTEX odsączonymi z nadmiaru soku powstałego podczas rozmrażania owoców.
- Tak przygotowane przekładamy do jedno-porcjowych naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C do momentu delikatnego zapieczenia i całkowitego ścięcia jajek.
Przygotowanie śliwek:
- Rozmrożone śliwki bez pestek HORTEX mieszamy z syropem klonowym i śliwowicą.
- Podgrzewamy uważając aby owoce nie skarmelizowały.
Składniki
- Mrożonka truskawki bez szypułek HORTEX – 1 opakowanie
- Jajka – 3 szt.
- Śmietana słodka 30% – 4 łyżki
- Cukier puder – 4 łyżki
- Mrożonka śliwki bez pestek HORTEX – 1/2 opakowania
- Syrop klonowy – 2 łyżki
- Śliwowica – 1 łyżka
- Masło do smarowania foremek
- Listki świeżej mięty