Przepis na kokardki wiosenne pysznie smakujące i apetycznie wyglądające.
Składniki:
- 40 dag.makaronu kokardki
- 2 marchewki
- 2 cukinie
- 20 dag. zielonego groszku z puszki
- 2/3 szklanki kremówki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki startego parmezanu
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w kostkę i gotować 3 minuty. Marchewkę pokroić w kostkę i gotować 10 minut. Przelać zimną wodą i osączyć. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cukinię, marchewkę i groszek. Smażyć ok. 2 minuty ciągle mieszając. Wlać śmietankę i gotować na małym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje. Ugotowany "al dente" makaron wrzucić do garnka i wymieszać z sosem podgrzewając jeszcze przez chwilę. Zdjąć z ognia, wymieszać z parmezanem i rozłożyć na podgrzane talerze.