W podanym niżej przepisie zastosowałam pierś z kurczaka, kilka pieczarek, zółty ser oraz zioła. Pierś z kurczaka doskonale smakuje z pure.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 20 dkg pieczarek
- 15 dkg żółtego sera – startego
- 1 średnią cebule
- zioła KAMIS: oregano, curry, bazylia,
- chili, sól,
- ocet balsamiczny Kamis
- olej/ oliwa (co kto woli)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki. Dodajemy curry – około ½ – ¾ opakowania, szczyptę bazylii i oregano, odrobinę chili. Skrapiamy octem balsamicznym i dodajemy 2 łyżki oleju/oliwy – mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce minimum na 2 godziny (by wszystko dobrze się „przegryzło”).
Pieczarki kroimy w kosteczkę i gotujemy. Cebule drobno siekamy. Na patelnie teflonową wlewamy łyżkę oleju/oliwy, podsmażamy cebule i dodajemy dobrze odsączone pieczarki – smażymy około 5 minut.
Następnie dodajemy wcześniej przygotowane mięso i kontynuujemy smażenie na bardzo wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mięso zmięknie.
Mięso rozkładamy na patelni posypujemy startym serem przykrywamy na kilka minut pokrywką i podgrzewamy na małym ogniu, by ser się stopił.
Podajemy z sosem czosnkowym.