Lubisz czasem spróbować czaegoś nowego? Masz już dość tradycyjnego obiadu? Mam dla Ciebie doskonały przepis na pizzę z kurczakiem, kukurydzą i sosem czosnkowym. Życze smacznego!!!
Ciasto
Składniki:
- 1 szklanka letniej wody
- cukier 1 łyżeczka
- 1 opakowanie drożdży instant
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- woda
Składniki:
- 40 dkg piersi kurczaka
- 30 dkg żółtego sera
- 1 puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
Składniki:
- 1-2 ząbki czosnku
- 5 łyżek majonezu
- 1-2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski daj letnią wodę i rozpuść w niej cukier, a następnie drożdże. Przykryj miskę i odstaw do zlewu napełnionego ciepłą wodą na 10 minut, aby stopić masełko.
Do drożdżowego zaczynu dodaj lekko schłodzone, stopione masło, a następnie przez sitko przesiej mąkę i wsyp sól. Zagnieć ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i od miski, po około 5 – 10 minutach, przykryj miskę i ponownie włoż ją do zlewu z ciepłą wodą.
Sos do smarowania pizzy:
Czosnek przeciśnij przez praskę i zrumień na oleju. Gdy nabierze złocistego koloru dodaj przecier i smaż ok 2 min mieszając. Dolaj tyle wody, aby sos miał konsystencję gęstej śmietany.
Następnie należy posmarować blaszkę olejem i posypać mąką. Po 15 minutach wyjmnij wyrośnięte ciasto i ułóż na blasze. Oprószonymi w mące rękoma rozciągać ciasto.
Uformowaną pizzę pozostaw do wyrośnięcia na ok. 5 minut. Po 5 minutach musisz posmarować ciasto przygotowanym sosem pomidorowym.
Farsz:
Umyj kurczaka, następnie musisz pokroić go w kostkę, zrumienić na 1 łyżce oleju, oprószyć solą i pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce.
Na sos dodaj najpierw kurczaka, następnie połowę tartego sera, na to kukurydza i reszta żółtego sera.
Piec do zarumienienia, w temperaturze 220 st. C. około 20 minut.
Sos czosnkowy:
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj z kefirem, dodaj czosnek i wymieszaj. Zimnym sosem należy posmarować pizze bezpośrednio przed jedzeniem oraz posypywać oregano.