Bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska. Idealna dla osób, które lubią czasem przegryść coś smacznego między głównymi posiłkami.
Składniki:
- 12 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 12 jajek przepiórczych
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki opłukać, oderwać trzonki od kapeluszy, z kapeluszy zdjąć skórkę, trzonki oskrobać, przyciąć końce, posiekać. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na 1 łyżce masła, dodać posiekane trzonki, zrumienić, zdjąć z ognia, wymieszać z natką, doprawić solą i pieprzem. Kapelusze obsmażyć z obu stron na pozostałym maśle , ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na dnie kapeluszy rozsmarować farsz z cebuli, trzonków i natki. Na farsz wbić po jednym jajku. Piec 5 minut w temperaturze 220 st.C. Oprószyć solą oraz pieprzem i podawać z grzankami.