Szybka sałatka brokułowa to nie tylko prosta w przygotowaniu przekąska ale również źródło witamin i minerałów. Brokuł posiada tylko 37 kcal (100 g). Jest bogatym źródłem witaminy A1, B1, B2, C i E oraz zawiera wapń, fosfor, żelazo i magnez.
Składniki:
- 1 brokuł
- jogurt naturalny (najlepszy bałkański lub grecki)
- kilka ząbków czosnku
- sól
Przygotowanie:
- Brokuła oczyszczamy, dzielimy na drobne różyczki i lekko odgotowujemy (musi być jędrny-półtwardy) odcedzamy i płuczemy zimna wodą.
- Do jogurtu wgniatamy kilka ząbków czosnku (wg uznania) i tak przygotowanym jogurtem polewamy brokuły, solimy do smaku.
- Tak przygotowaną sałatką najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce przed podaniem. Świetnie smakuje do dań z grilla.