Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Zdrowa kostka rosołowa

Koncentrat bulionu warzywnego lub mięsnego może być podstawą do przygotowania smacznego posiłku. Dodatkowo przyda nam się do tego celu urządzenie wielofunkcyjne Thermomix. Samodzielnie przygotowany koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.

Koncentrat bulionu warzywnego lub mięsnego jako podstawa do zrobienia zdrowego posiłku? Brzmi nieprawdopodobnie. A gdybyśmy sami decydowali o jego składzie? Jest to realne. W urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix możemy bez wysiłku przyrządzić koncentrat o ulubionym smaku. Bez konserwantów, ale z długim terminem ważności.

Przykładowe przepisy

1. Koncentrat bulionu drobiowego

Składniki:

  • 300 g nóżek kurczaka, bez kości, bez skóry, bez ścięgien, pokrojonych na kawałki ( z ok. 500 g nóżek kurczaka)
  • 200 g warzyw, mieszanych ( selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawałki
  • 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych ( szałwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liście
  • 150 g soli morskiej, gruboziarnistej
  • 50 g białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 5 nasion kolendry

Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć kawałki mięsa kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa i zioła, rozdrobnić 10 s/obr. 5.
3. Dodać sól, rozdrobnione mięso, wino, liść laurowy i goździk, gotować 30 min/Varoma/obr. 2, na pokrywkę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
4. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10.
Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.

Dawkowanie:
Do przygotowania 500 g płynnego bulionu użyć 1-2 łyżeczki koncentratu i 500 g wody.

Przechowywanie:
Koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.

2. Koncentrat bulionu warzywnego

Składniki:

  • 50 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
  • 200 g selera naciowego
  • 250 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 100 g pomidorów
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g grzybów, świeżych
  • 1 liść laurowy, opcjonalnie 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (bazylia, szałwia, rozmaryn), tylko liście
  • 4 gałązki pietruszki, świeżej
  • 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
  • 30 g białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
2. Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr.7.
3. Dodać sól, wino i oliwę z oliwek, gotować 40 min/Varoma/obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
4. Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.

Dawkowanie:
Do przygotowania 500 g płynnego bulionu użyć 1-2 łyżeczki koncentratu i 500 g wody.

Przechowywanie
Koncentrat przechowywany w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.