Kurczak na Słodko to przepyszne i tanie danie. Uwielbiają je moje dzieci, a wiec polecam np. na urodziny syna lub córeczki (ale w tym przypadku w wersji bez piwa).
Składniki:
- kurczak
- rodzynki(mała paczka)
- oliwa z oliwek(2 łyżeczki)
- 2 słodkie papryczka
- 1 cebulka
- 1 pomidor
- chipsy – do ozdoby
- butelka po piwie
- inne przyprawy (zależy jakie kto lubi) takie jak min. czosnek w proszku
Przygotowanie:
- Przygotowujemy farsz: do miseczki wrzucamy cała paczkę rodzynek, pokrojone w plasterki papryczki i pomidora.
- Następnie dodajemy pokrojoną, tym razem w kosteczkę cebulę. To wszystko razem mieszamy.
- Kolejną czynnością ,którą musimy wykonać jest przyprawienie kurczaka. W skórę wcieramy przyprawy (zależy jakie kto lubi) takie jak min. czosnek w proszku, a potem nakrapiamy go oliwą z oliwek.
- Kurczaka nadziewamy na butelkę od piwa (alkohol ten może się jeszcze znajdować w środku – do połowy butelki! – doda on aromatu i soczystego smaku daniu) Tak przygotowaną potrawę wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. i czekamy aż nabierze złotawej barwy.
- Po czym wyciągamy kurczaka z piekarnika i zdejmujemy z butelki. Do wnętrza kurczaka wkładamy farsz. Musimy robić to delikatnie, iż może stracić on swą konsystencje, a tego byśmy nie chcieli ,prawda?
- Etapem końcowym jest ładne przyozdobienie potrawy. Ja używam co do tego chipsów lub wcześniej ugotowanych ziemniaczków. Jestem szczęśliwa gdy widzę uśmiech pojawiający się na twarzach moich maluchów dowiadujących się co będzie dziś na obiad.
Życzę Państwu tego samego! Pozdrawiam.