Cebula pochodzi z Azji Środkowej. Posiada ona m.in. działanie bakteriobójcze, zwiększa odporność organizmu i pobudza apetyt. Zawiera wiele witamin i mikroelementów. Dlatego też mamy dla Was cebulową propozycję – ostrą i rozgrzewającą zupę. Dodatkowo przepis na grzanki.
Cebulowa to ostra i rozgrzewająca zupa. Podzielę się z wami przepisem, żebyście, tak jak ja, mogły cieszyć się jej smakiem, w długie zimowe wieczory. Dodatkowe grzanki – obowiązkowe!
Składniki:
- 4 – 5 cebuli, obrane i pokrojone w piórka
- 1 łyżka oliwy
- 5 łyżek masła
- 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
Grzanki:
- 2 – 3 mini bagietki
- kilka plastrów żółtego sera
- mielona czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Mieszamy ją co jakiś czas. Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa, dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki: bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż ser zacznie się topić. Gotową zupę nalewamy na talerz i przegryzamy grzankami.