W szpinaku znajdziemy witaminę A, B, PP i C. Zawiera on również dużo żelaza, manganu, magnezu, miedzi i wapnia. Dlatego też naszą propozycją na dziś są pieczone pierogi ze szpinakiem. Musisz przygotować takie produkty jak: mąka, drożdże, mleko, cukier, olej, mrożony szpinak i ser feta. Polecam i smacznego.
SKŁADNIKI:
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 60 dag mrożonego szpinaku
- łyżka masła
- 30 dag sera feta
- zmiażdżony ząbek czosnku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Z drożdży, cukru, 3 łyżek mleka i łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Zaczyn, olej, 2 jajka, resztę mleka i szczyptę soli mieszamy z mąką. Odstawiamy.
- Szpinak rozmrażamy i podsmażmy na maśle. Studzimy. Dodajemy rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawiamy. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy krążki. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok.25 minut w temperaturze 200 stopni.