Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Polacy – mięsożercy

Czy wiesz, że Polska zajmuje 12 miejsce pod względem spożycia mięsa. Najchętniej jedzona jest wieprzowina oraz drób, a najmniej spożywamy wołowiny. Dlaczego tak się dzieje?

Najnowsze badania, opublikowane w książce ,,Who Eats What’ wskazują, że Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa. Zajmujemy bowiem wysokie, 12 miejsce.

Na pierwszej pozycji uplasowała się Argentyna ze spożyciem mięsa na poziomie ponad 115kg na osobę; Polacy natomiast rocznie zjadają ,,jedynie’ 74 kg . Z badań wynika, że naszym ulubionym rodzajem mięsa jest wieprzowina, zjadamy jej bowiem rocznie około 40 kg. Cały czas wzrasta spożycie drobiu, uważanego przez konsumentów za mięso niedrogie i zdrowe. Najmniej spożywamy wołowiny – średnio około 3 kg. Powodem może być jej wysoka cena . A dlaczego Polacy tak bardzo kochają mięso?

Odpowiedzią prawdopodobnie jest historia i związana z nią tradycyjna kuchnia słowiańska. Nasi przodkowie, nie mając dostępu do źródeł białka, takich jak np. mieszkańcy krajów śródziemnomorskich (ryby, orzechy, oliwa z oliwek), musieli uzupełniać je białkiem zwierzęcym, takim które ,,było pod ręką’, a pochodziło przede wszystkim z trzody chlewnej, bydła oraz dziczyzny. Instynkt podpowiadał nam, że białko zwierzęce jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu; dziś wiemy, że dostarcza ono łatwo przyswajalnych witamin z grupy B oraz minerałów: żelaza, selenu i cynku. Instynkt samozachowawczy, nakazujący naszym przodkom korzystanie z zasobności lasów w dziczyznę, w XXI wieku przekształcił się w rozsmakowanie w tradycyjnych słowiańskich potrawach, bazujących głównie na mięsie Co więcej, przygotowanie typowej staropolskiej potrawy nie wiąże się już ze spędzaniem wielu godzin w kuchni: polski przemysł mrożonkowy zdaje się odpowiadać na zapotrzebowania konsumentów i podążać za wzrastającym popytem na dania mięsne, – oferując pierogi, kartacze i pyzy.

Powrót do tradycyjnych smaków wiąże się z powrotem do tradycyjnych metod produkcji. Dlatego też dużym zaufaniem klientów cieszą się firmy, specjalizujące się w ręcznej -produkcji produktów głęboko mrożonych (np. Jawo).

Pierogi z mięsem i kartacze to właśnie jedne z najlepiej sprzedających się produktów naszej firmy – przyznaje właściciel Jawo, Jan Dziembor. Obrazuje to pewne preferencje żywieniowe Polaków. My natomiast rozumiemy, że mają oni coraz mniej czasu, dlatego staramy się, aby na ich stołach pojawiały się prawdziwie domowe i naturalne produkty.

Białko zwierzęce jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, starajmy się jednak zachowywać zdrową równowagę pomiędzy spożywanymi rodzajami mięs. Wołowina jest gatunkiem, posiadającym największą zawartość łatwo przyswajalnej witaminy B12, niewątpliwie największym atutem wieprzowiny są wysokie walory smakowe oraz niska cena, drób posiada wysoką wartość odżywczą przy stosunkowo małej zawartości tłuszczu; ryby zaś są skarbnicą białka i witaminy D… Biorąc pod uwagę zalety wszystkich rodzajów mięs pamiętajmy, że tylko zbilansowana dieta pozwoli nam czerpać garściami z dobrodziejstw odżywczych każdego rodzaju posiłków.

Więcej na: www.jawo.pl