Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Deser bez wyrzutów sumienia

Życie łasucha jest ciężkie. Łatwo zgrzeszyć kawałkiem deserowej czekolady, batonikiem, ciasteczkami. Alternatywą mogą być lekkie i banalnie proste desery – kisiele, galaretki czy sorbety przygotowane na bazie naturalnych soków. Takie przekąski nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów, a dodatkowo są wypełnione witaminami.

Dla większości z nas wszelkie diety są trudne do przejścia, ze względu na konieczność wyeliminowania z nich słodyczy. Jednak pozytywną informacją jest to, że nie musimy rezygnować ze wszystkich słodkości, ponieważ niektóre z nich nie tylko wspaniale smakują, ale mogą też pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Wybierając sok, który ma stanowić bazę deseru, należy uważnie sprawdzić zawartość cukru. Te, które w swoim składzie zawierają dodatkowy, biały cukier powinny od razu zostać skreślone z listy zakupów. Odpowiednim wyborem są soki z adnotacją o 100% zawartości owoców. Taki sok nadal jest słodki, jednak zawiera naturalne cukry i jest bogaty w mikroelementy, które są nieocenione w pielęgnacji zdrowia. Bogaty wachlarz całkowicie naturalnych i niesłodzonych soków oferuje marka Premium Fresh & Cool.

Przykładowo, deser na bazie soku jabłkowego Premium Fresh & Cool świetnie zaspokoi apetyt na łakocie, a do tego oczyszcza organizm. Jabłka są bogate w żelazo i kwas foliowy, dlatego szczególnie zalecane są dzieciom i osobom dorosłym, które borykają się z anemią. Zawierają także magnez, który korzystanie wpływa na zasypianie, poprawia koncentrację oraz zwiększa odporność na stres. Z kolei dla maluchów świetną propozycją jest deser bazujący na soku z czerwonych owoców Premium Fresh & Cool, który został wyciśnięty aż z 2,2 kg owoców. Zdaniem ekspertów, winogrona zawierające dużą ilość przeciwutleniaczy, korzystanie wpływają na pamięć, a wiśnie poprawiają samopoczucie osób chorujących na serce oraz łagodzą bóle mięśni. W skład linii wchodzą również smaki: ananasowy, grejpfrutowy, mandarynkowy, jabłkowy, pomarańczowy i z cytrusów, a każdy z nich jest wypełniony witaminami i przeciwutleniaczami.

Jak więc stworzyć deser na bazie soku? Nic prostszego, a tę „tajemną” recepturę znały już nasze prababki. Po pierwsze – kisiel. Wystarczy pół szklanki wody, litr wody i 4 łyżki mąki. W 1/3 szklanki wody rozrabiamy mąkę, a resztę wody gotujemy z sokiem. Gdy zacznie się gotować to dodajemy rozrobioną mąkę i mieszamy do momentu zagotowania. Jeżeli kisiel wyjdzie zbyt gęsty można w trakcie gotowania dolać trochę wody. Po drugie – galaretka. Wystarczy do 500 ml soku oddać 4 płatki lub 4 łyżki rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny, porządnie wymieszać i poczekać aż całość stężeje. Ostatni deser – sorbet. Sorbety składają się z soków owocowych, miąższu owocowego, wody i cukru (który można zastąpić słodzikiem). Do syropu cukrowego dolewamy sok z owoców wraz z miąższem, mieszamy, a następnie wkładamy ostudzoną masę do zamrażarki. Masę należy mieszać co 15 minut, aby równo tężała, a drobinki lodu dokładnie rozkładały się na całej powierzchni.

Koszt: 750 ml / ok. 8 zł.