Ta potrawa smakować będzie - wbrew pozorom - nie tylko miłośnikom specyficznych smaków szpinaku i gorgonzoli. Połączenie tych składników daje bowiem odrębną kulinarną jakość.
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g makarony spaghetti
500 g świeżego szpinaku
150 sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
Szpinak dokładnie umyć, usunąć uszkodzone liście, odciąć ogonki. Blanszować. Do szpinaku dodać pokruszony ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku, pamiętając, ze ser jest dość słony.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy będzie al dente, odcedzić. Przełożyć do ogrzanego naczynia, wymieszać z sosem.
uwagi:
Zamiast gorgonzoli można użyć innego "niebieskiego" sera pleśniowego.