
Wyszukana, choć nieskomplikowana przystawka - idealna przed daniem głównym rodem z kuchni włoskiej.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 15 minut
liczba porcji: 4
składniki:
4 ciabatty (lub zwykłe pszenne bułeczki)
100 g sera mozzarella
50 g masła
2 ząbki czosnku
8 plasterków suszonych pomidorów
16 ziarenek marynowanego zielonego pieprzu
8 listków bazyli
przyrządzanie:
Ciabatty przekroić na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i wymieszać z masłem. Tak przygotowanym czosnkowym masłem posmarować pieczywo. Wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego piekarnika.
Następnie na każdą z grzanek położyć plaster mozzarelli, odsączony plaster pomidora oraz dwa ziarenka zielonego pieprzu. Zapiekać następne 5 minut. Każdą z grzanek udekorować listkiem bazyli. Podawać na ciepło.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













