Niewyszukany omlet dzięki szparagom staje się prawdziwie wykwintnym daniem.
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 2
składniki:
Pęczek białych szparagów
5-6 jaj
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
2 łyżki koperku
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżeczki cukru
sól, pieprz
przyrządzanie:
Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut. Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, i dodając mąkę zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia i dodać 3 szklanki zimnego mleka. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i podgrzewać do wrzenia. Dodać chrzan i koperek oraz sól i pieprz. Jajka rozmącić z 1 szklanki mleka, dodać odrobinę soli i pieprzu. Z masy jajecznej usmażyć dwa omlety. Na połówce każdego z nich nakładać szparagi, polewając je sosem, a następnie omlet złożyć. Wierzch polać pozostałym sosem. Do ozdoby dodać gałązkę koperku.
uwagi:
Zamiast jasnych szparagów można wykorzystać zielone. Należy je obrać tylko u dołu i gotować krócej.