Kuchnia fusion wśród sałatek - włoska rukola i francuskie szparagi z pomidorami i cebulką
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
250 g rukoli
pół pęczka szparagów
2 pomidory
2 zielone cebulki
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
Rukolę, pomidory i szparagi dokładnie umyć. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, a następnie cienko je obrać. Gotować w osolonym wrzątku z odrobiną cukru, związane w pęczek przez ok. 10 minut w wysokim garnku. Następnie odsączyć i wystudzić. Cebulkę pokroić w drobne kawałki, pomidory w ósemki, a szparagi na trzy części. Do octu dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i dodać oliwę. Składniki sałatki wymieszać z sosem. Podawać od razu na przystawkę lub jako dodatek do dań.