Tradycyjna smażona kania w nieco innej wersji.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 10 minut
liczba porcji: 2
składniki:
5 kań
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek otrąb pszennych
sól, pieprz
olej do smażenia
przyrządzanie:
Świeżym kaniom odrywamy nóżki, przecinamy na pół, by sprawdzić, czy nie mają mieszkańców (wbrew powszechnym opiniom kanie mogą być robaczywe). Lekko solimy, obtaczamy kolejno w: roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, a następnie w wymieszanej z otrębami bułce, mocno dociskając, aby panierka nie odchodziła w trakcie smażenia.Smażymy na niezbyt dużym ogniu, z obu stron na rumiano.
uwagi:
Możemy podawać np. z bagietką na ciepłą, sałatką z pomidorów i ogórkami małosolnymi lub kiszonymi