
Jak niewiele potrzeba, aby ze zwykłej fasolki szparagowej uczynić wykwintne danie
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 3
składniki: 
800 g żółtej fasolki szparagowej
4 szalotki
200 ml gęstej śmietany
2 żółtka
2 łyzki masła
pęczek natki pietuszki
pęczek szczypiorku
kilka listków rozmarynu
sok z połówki cytryny
gałka muszkatołowa, sól, pieprz 
przyrządzanie:
Fasolkę umyć i obrać, odcinajac koniuszki oraz usuwając ewentualne łyko. Gotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 15 – 20 minut). 
W tym czasie na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną w drobną kostkę szalotkę i zeszklić. Dodać 100 ml śmietany, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Wrzucić odcedzoną fasolkę i wymieszać. Chwilę podgrzewać. Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekane zioła i resztę śmietany wymieszaną z żółtkami. Lekko posolić i wlać do fasolki. Jeszcze przez moment podgrzewać (ale nie gotować, aby nie ścieły się jajka) i na koniec doprawić sokiem z cytryny. 
uwagi: 
Można podawać z podsmażanymi ziemniakami. 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













