Zaskakujące połączenie smaków - krewetki, mleko kokosowe, koktajlowe pomidory. Smakuje wybornie
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
400 g dużych krewetek (najlepiej królewskich)
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki żółtej pasty curry
1 łyżka sosu rybnego
200 g pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki cukru
sok z 1/4 limonki
paski papryczki chilli do dekoracji
przyrządzanie:
Krewetki dokładnie umyć, obrać z pancerzyków, pozostawiając ogony. W garnku zagotować mleko kokosowe z pastą curry. Zmniejszyć ogień i podgrzewać 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać sos rybny, cukier i dokładnie wymieszać. Dodać pomidorki i krewetki, jeśli są surowe i dusić 5 minut. Jeśli krewetki są już gotowane, dodać po 5 minutach od wrzucenia pomidorków. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki. Na talerzu udekorować paskami papryczki. Podawać z ryżem jaśminowym.