
Takie grzanki podaje się z sosem żurawinowym, z dodatkiem sałaty lodowej oraz winogron
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
4 kromki pszennego chleba
100 g koziego sera
kilka liści sałaty lodowej
kilka gron czerwonych winogron
2 łyżki smażonej żurawiny
2 łyżki majonezu
świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
Kromki chleba opiec z jednej strony na złoty kolor. Przełożyć na drugą stronę i opiekać 2 minuty. Następnie położyć na nich pokrojony w kostkę kozi ser i piec do chwili rozpuszczenia się sera. Liście sałąty drobno posiekać. Z żurawiny i majonezu przygotować sos. Na każdej grzance ułożyć po trochu posiekanych liści sałaty, polać sosem, udekorować przepołowionymi i pozbawionymi pestek winogronami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













