Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autrokę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postanych z ryb" Warszawa 1873r.
przepis z kuchni: polskiej
Bulion urządza się następującym sposobem: Ugotować jak wyżej lekkiego ROSOŁU z odpadków z pieczeni lub z cielęcych kostek, a wtedy wziąwszy ćwierć dobrego bulionu francuzkiego lub Kleczeńskiego, pokrajać go w drobne kawałki, i wrzucić w gotujący się rosół, w którym po kwadransie gotowania rozpuści się najzupełniej; posolić go w czasie gotowania i podać w filiżankach. Jeśli idzie o przyspieszenie, to można go rozgotować w smaku ugotowanym z włoszczyzny a będzie smaczny; w nagłych razach można go rozpuścić w gorącej wodzie z dodaniem nieco masła: ćwierć funta wystarcza na 10 filiżanek. Do tego bulionu podaje się tylko grzanki, lub jajka w koszulkach.