Niezbyt skomplikowana do przygotowania, a wyszukana przystawka ze szpinakiem, twarogiem i wędzonym łososiem. Zdrowo, lekko i smacznie. SMACZNEGO!
czas: 30 minut + 15 minut pieczenia i 2 godziny chłodzenia
liczba porcji: 6
składniki:
- 500 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 150 g wędzonego łososia
- 200 g mielonego twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki koperku
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Szpinak rozmrozić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusić do momentu aż odparuje wszelka wilgoć. Dodać żółtka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawić solą i pieprzem oraz dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Rozsmarować cienko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko wystudzić.
W czasie pieczenia ciasta szpinakowego twaróg wymieszać z jogurtem, koperkiem, sokiem i tartą skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Masę rozsmarować na cieście szpinakowym, na wierzchu rozłożyć wędzonego łososia. Roladę zrolować. Zawinąć folią spożywczą i wstawić na dwie godziny do lodówki. Podawać pokrojone w plastry.