Wszyscy to wiemy - nasze jabłka są najsmaczniejsze. Warto dzięki nim osłodzić sobie życie. I zrobić ciasto. A od jednego lepsze są dwa. Albo i trzy. Albo i...
Przepis na ciasto z jabłkami ma każda gospodyni. Ciężko się dziwić, bo nie ma chyba czegoś, do czego bardziej pasowałoby określenie “esencja polskiego smaku”. Ale o tym już wiecie, więc przejdźmy do rzeczy. Czyli do ciast.
Jednym z najprostszych, ale zarazem gwarantującym doskonałe doznania jest CIASTO WŁOSKIE, któremu sporo smaku dają orzechy. Innymi w miarę prostymi rozwiązaniami są: SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI oraz PLACEK MAKOWY Z JABŁKAMI.
Są tacy, dla których ciasto z jabłkiem = szarlotka. Mamy dla Was aż trzy propozycje – SZARLoTKĘ MIGDAŁOWO-ORZECHOWĄ, która dzięki dodatkom zyskuje niezwykle ciekawych aromatów, WĘGIERSKĄ SZARLOTKĘ (na kruchym cieście, z polewą budyniową) oraz – opisaną doskonale już w nazwie – SZARLOTKĘ Z MASĄ KRÓWKOWĄ.
Na koniec zostawiliśmy rarytasy. Sięgnijmy na początek po ROLADĘ Z JABŁKOWYM MUSEM, czyli coś, co znają wszyscy. Potem spójrzmy na kuchnię francuską przygotowując CLAFOUTIS Z JABŁKAMI i TRUSKAWKAMI a także kulinarną klasykę, czyli ODWRÓCONĄ TARTĘ TATIN.