Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Piersi kurczaka w śmietanie

Piersi kurczaka w śmietanie

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Babeczki

Babeczki

Napój pełen witamin

Napój pełen witamin

Śmietankowe wafelki

Śmietankowe wafelki

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

Trufle herbatnikowe

Trufle herbatnikowe

Tradycyjny pasztet domowy

Tradycyjny pasztet domowy

Kruche ciastka z marmoladą

Kruche ciastka z marmoladą

Szybka śliwówka

Dla tych, którzy lubią się cieszyć nalewką, niekoniecznie oczekując na efekt pracy ponad pół roku

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut + 3 tygodnie

liczba porcji: 10

składniki:
około 3,5 kg śliwek (najlepiej węgierek)
30 dkg cukru
10 goździków
kilka ziaren kardamonu
kawałek kory cynamonu
2-3 gwiazdki anyżu
garść rodzynek
2-3 suszone śliwki
1,5 litra spirytusu

przyrządzanie:

Śliwki umyć, obrać z pestek. Wkładać do 3-litrowego słoja, dość szczelnie upychając. Dodać przyprawy, śliwki i rodzynki, zasypać cukrem. Zalać spirytusem. Słój odstawić w słoneczne miejsce (parapet) na minimum trzy tygodnie, choć najlepsze efekty uzyskuje się po 4-5 tygodniach.
Po tym czasie nalewkę zlać. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów (uwaga, w sposób niezauważalny uderzają do głowy).
W naczyniu przygotować syrop cukrowy – we wrzątku rozpuścić cukier. Nie podajemy proporcji, bo od ilości cukru i wody zależeć będzie moc i słodycz. A te należy dostosować do własnych upodobań.
Po wystudzeniu syropu wymieszać z alkoholem i zlać do butelek. Smakuje od razu, ale najlepsze efekty uzyskuje się po pół roku.