Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sernik czeski

Sernik czeski

Poduszki z czekoladą

Poduszki z czekoladą

Sałatka z piersi kurczaka i papryki

Sałatka z piersi kurczaka i papryki

Sałatka z chorizo i pomarańczą

Sałatka z chorizo i pomarańczą

Naleśniki zapiekane z nadzieniem

Naleśniki zapiekane z nadzieniem

Roladki z jajek

Roladki z jajek

Kuskus z warzywami i kiełbasą

Kuskus z warzywami i kiełbasą

Kotlety ryżowe w sosie pomidorowym

Kotlety ryżowe w sosie pomidorowym

Sałatka z brokułami z dodatkiem jajka

Sałatka z brokułami z dodatkiem jajka

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Orzeszki z ciecierzycy

Orzeszki z ciecierzycy

Gruszka z pieca

Gruszka z pieca

Marchewkowe muffinki

Marchewkowe muffinki

Łosoś z makaronem i warzywami

Łosoś z makaronem i warzywami

Mus twarożkowo- galaretkowy

Mus twarożkowo- galaretkowy

Kurczak z granatem i winogronami

Kurczak z granatem i winogronami

Szybka śliwówka

Dla tych, którzy lubią się cieszyć nalewką, niekoniecznie oczekując na efekt pracy ponad pół roku

przepis z kuchni: polskiej

czas: 15 minut + 3 tygodnie

liczba porcji: 10

składniki:
około 3,5 kg śliwek (najlepiej węgierek)
30 dkg cukru
10 goździków
kilka ziaren kardamonu
kawałek kory cynamonu
2-3 gwiazdki anyżu
garść rodzynek
2-3 suszone śliwki
1,5 litra spirytusu

przyrządzanie:

Śliwki umyć, obrać z pestek. Wkładać do 3-litrowego słoja, dość szczelnie upychając. Dodać przyprawy, śliwki i rodzynki, zasypać cukrem. Zalać spirytusem. Słój odstawić w słoneczne miejsce (parapet) na minimum trzy tygodnie, choć najlepsze efekty uzyskuje się po 4-5 tygodniach.
Po tym czasie nalewkę zlać. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów (uwaga, w sposób niezauważalny uderzają do głowy).
W naczyniu przygotować syrop cukrowy – we wrzątku rozpuścić cukier. Nie podajemy proporcji, bo od ilości cukru i wody zależeć będzie moc i słodycz. A te należy dostosować do własnych upodobań.
Po wystudzeniu syropu wymieszać z alkoholem i zlać do butelek. Smakuje od razu, ale najlepsze efekty uzyskuje się po pół roku.