Sezon na śliwki jeszcze nie do końca rozpoczęty, ale warto po woli przygotować się na powitanie węgierek. A warto się do nich przekonać, bowiem posiadają one bardzo dużo witamin (witaminy A, C, E, B6, K), polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Działają więc dobrze na urodę, zdrowie oraz trawienie. Zapraszamy zatem do wspólnych wypieków. Poniżej zaprezentujemy ciasto ze śliwkami i bezą:
czas: 60 min
składniki:
- 200 g przepołowionych śliwek
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g cukru trzcinowego lub białego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża cytryna
- 200 g masła
- kilka łyżek mleka
przyrządzanie:
Do wyrobu ciasta będzie nam potrzebne masło, żółtka i cukier, które wspólnie ucieramy. Gdy masa przybierze jednolitą strukturę, dodajemy do niej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Masa musi być dość gęsta, ale też nie może mieć konsystencji stałej. Tak przyrządzone ciasto wlewamy do torownicy o średnicy ok. 30 cm lub sporej prostokątnej blachy. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni i podpiekamy ciasto przez ok 20 min, tak żeby się zarumieniło.
W między czasie przygotowujemy bezę: ubijamy białka, a następnie dodajemy stopniowo cukru pudru oraz soku z cytryny.
Gdy ciasto się upiecze, wykładamy je śliwkami. Całość zalewamy ubitymi białkami.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min, uważając, by beza się nie przypaliła.
Smacznego!