Przed nami dekorowanie dyń oraz wróżby andrzejkowe, jednak nie można zapomnieć, że na domowych imprezach bardzo ważne jest menu. Grzegorz Łapanowski proponuje nam dziś szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®. SMACZNEGO!
składniki:
- 0,8 kg mielona łopatki jagnięcej
- Pół pęczka świeżej kolendry
- Pół pęczka świeżej mięty
- 3-4 ząbki czosnku
- Kilka kropel sosu TABASCO® Habanero
- Pieprz czarny
- Sól
- Kilka średnich dojrzałych pomidorów lub 2-3 gałązki pomidorów koktajlowych
- Patyczki do szaszłyków
przyrządzanie:
- Do mięsa dodać posiekaną kolendrę i rozgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero.
- Dobrze wymasować, tak żeby mięso było kleiste. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypiekały.
- Z mięsa uformować równe kotleciki i oblepić nimi patyczki do połowy ich długości. Na ruszcie grilla układać szaszłyki i pomidory koktajlowe (razem z gałązką, delikatnie przyprawione solą i pieprzem).
- Szaszłyki upiec na mocny złoty kolor. Do takiego zestawu świetnie będzie pasował jogurt wymieszany z posiekaną świeżą miętą.